Tööandja sõiduauto erisoodustuse maksustamine

Erisoodustus tekib, kui tööandja võimaldab kasutada sõiduautot erasõitudeks. Oluline pole see, kas tööandja autot tegelikult erasõitudeks kasutatakse, vaid et selline võimalus on olemas. Samuti pole oluline, kas erasõidud hüvitatakse, sest see ei mõjuta erisoodustuse maksustamist.

Erisoodustuse maksustamise kord

  1. aastal asendus fikseeritud erisoodustuse hind 256 eurot kuus sõiduauto mootori võimsusel põhineva määraga (kilovati hinnaga).

Tööandja omandis või valduses oleva sõiduauto töö-, ameti- või teenistusülesannete või tööandja ettevõtlusega mitteseotud tegevuseks kasutamise võimaldamisel on erisoodustuse hind:

  • uuel sõiduautol 1,96 eurot kW kohta kuus,
  • üle 5 aasta vanusel sõiduautol 1,47 eurot kW kohta kuus.

Sõiduauto mootori võimsuse (kW) leiab maanteeameti liiklusregistrist või sõiduauto registreerimistunnistuselt (tehnilisest passist).

NB! Hübriidsõiduautode puhul on aluseks Transpordiameti liiklusregistris või tehnilises passis märgitud sisepõlemismootori maksimumvõimsus (kW).

NB! Elektriautode ja gaasiautode puhul on samuti aluseks Transpordiameti liiklusregistris või tehnilises passis märgitud mootori võimsus (kW).

Erisoodustuse hinda on võimalik arvutada kilovatipõhiselt ka kaubiku (N1-kategooria sõiduki) puhul, mida tööandja võimaldab kasutada erasõitudeks.

Sõidupäeviku pidamine

Erasõite ei ole võimalik hüvitada arvestuse alusel, seetõttu pole sõidupäeviku pidamine vajalik. Kui aga tööandja soovib tõendada, et sõiduautot kasutatakse ainult ettevõtluses ja töösõitudeks, võib pidada sõidupäevikut (nt elektroonilist GPS-sõidupäevikut või muud).

Kui on tõendatud, et tööandja võimaldab sõiduautot kasutada ainult töösõitudeks, siis erisoodustust ei teki.

NB! Kuna erisoodustuse maksustamine ei sõltu sõiduauto kasutamisest erasõitudeks ja erasõite ei ole võimalik arvestuse alusel hüvitada, siis kui tööandja rendib sõiduauto töötajale soodus- või turuhinnaga, tekib erisoodustuselt tulumaksu tasumise kohustus ikkagi kilovatipõhise arvestuse alusel.

Kui autorendifirma või liisinguandja rendib oma töötajale sõiduauto turuhinnaga, siis autorendifirmal või liisinguandjal ei teki erisoodustuselt tulumaksu tasumise kohustust.

Maanteeameti teavitamine

Kui tööandja ei luba oma sõiduautot erasõitudeks kasutada, peab ta sellest teavitama Transpordiametit. Kui firma rendib sõiduauto teisele firmale või eraisikule, tuleb Transpordiameti liiklusregistris teha märge, et sõiduautot kasutatakse ainult tööülesannete täitmiseks. Rendileandja ei saa tagada, et rentnik kasutab autot ainult töösõitudeks. Kui rentnik võimaldab oma töötajatel kasutada sõiduautot ka erasõitudeks, tuleb rentnikul, sõltumata liiklusregistri märkest, deklareerida ja tasuda erisoodustusmaks.

Transpordiametit saab teavitada e-teeninduse kaudu või Transpordiameti teenindusbüroodes. Teavitama peab ainult M1-kategooria sõidukite (sõiduautode) töösõitudeks kasutamisest, N1-kategooria sõidukite (kaubikute) kasutamisest teavitada ei ole vaja.

Kui Transpordiameti andmetel on firmal kasutusel kehtiva kindlustusega sõiduautod, mida kasutatakse ainult tööülesannete täitmiseks, palume kontrollida, et töötamise registris (TÖR) oleksid registreeritud töötajad ning TSD lisades 1 ja 2 deklareeritud töötasu väljamaksed. Töösõitude tegemiseks peab ettevõttel olema töötajaid.

Kui Transpordiametit ei ole teavitatud või puudub vastav märge, eeldatakse, et tööandja võimaldab töötajatel kasutada firma sõiduautot erasõitudeks. Sellisel juhul tuleb täita TSD lisa 4 kood 4040 „Tööandja sõiduauto kasutamise võimaldamine töö-, ameti- või teenistusülesannetega või tööandja ettevõtlusega mitteseotud tegevuseks” ja tasuda maksukohustus.

Erisoodustuse deklareerimine

Erisoodustused deklareeritakse maksudeklaratsiooni vormi TSD lisal 4 iga järgneva kuu 10. kuupäevaks. Tööandja sõiduauto kasutamise võimaldamine deklareeritakse TSD lisas 4 koodil 4040 “Tööandja sõiduauto kasutamise võimaldamine töö-, ameti- või teenistusülesannetega või tööandja ettevõtlusega mitteseotud tegevuseks”. Erisoodustuse maksukohustus tasutakse tavapäraselt TSD alusel.

Erisoodustuse maksukohustus

Erisoodustuse maksukohustus arvutatakse sõiduauto võimsuse järgi, mis uuel sõiduautol on 1,96 eurot kW kohta ja üle 5 aasta vanusel sõiduautol 1,47 eurot kW kohta.

Näide 1
Uue 190 kW võimsusega sõiduauto puhul on erisoodustuse hind 1,96 × 190 = 372,40 eurot ning sellelt arvutatakse maksud järgmiselt:
tulumaks 372,40 × 20/80 = 93,10 eurot
sotsiaalmaks (372,40 + 93,10) × 33% = 153,62 eurot,
maksukohustus kokku on 93,10 + 153,62 = 246,72 eurot.

Näide 2
Uue 90 kW võimsusega sõiduauto puhul on erisoodustuse hind 1,96 × 90 = 176,40 eurot ning sellelt arvutatakse maksud järgmiselt:
tulumaks 176,40 x 20/80 = 44,10
sotsiaalmaks (176,40 + 44,10) x 33% = 72,7
maksukohustus kokku on 44,10 + 72,7 = 116,87 eurot.

Sõiduauto kasutamine eranditult ettevõtluses

Kui äriühing soovib sõiduauto soetamise ja kasutamisega seotud kuludelt maha arvata 100% sisendkäibemaksu ning vältida erisoodustusmaksu tasumist, peab olema tagatud, et sõiduautot ei kasutata ettevõtlusega mitteseotud eesmärkidel.

Erisoodustuse tekkimine tööandja sõidukitelt

Vastavalt tulumaksuseaduse (TuMS) § 48 lõikele 4 loetakse erisoodustuseks igasugune kaup, teenus, tasu või rahaliselt hinnatav soodustus, mida antakse töötajale seoses töötamisega tööandja juures. See hõlmab ka sõiduki tasuta või soodushinnaga kasutamise võimalust.

Erisoodustuse maksustamise eesmärk on maksustada töötajale nii rahaliselt kui mitterahaliselt antavad hüved võrdselt. Oluline on märkida, et erisoodustusena maksustatakse just töötaja saadud rahaline tulu, mitte tööandja kulu. Seetõttu võib juhtuda, et kuigi tööandja pole teinud otsest kulutust on erisoodustus siiski antud ja maksukohustus tekkinud.

Sõiduautodega seotud käibemaksuarvestus

Sõiduautodele ja nende tarbeks ostetud kaupadele ja teenustele kehtib kord, mille kohaselt piiratakse sõiduauto (sh rentimisel ja liisimisel) ning selle tarbeks kaupade ja teenuste ostmisel makstava käibemaksu mahaarvamist, selle asemel et maksustada sõiduauto omatarvet. Sisendkäibemaksu mahaarvamise üldine piirang on 50%.

Seega, kui ettevõte ostab sõiduauto või kasutab seda kasutuslepingu alusel ning ostab selle sõiduki tarbeks kaupu ja teenuseid, arvatakse üldjuhul arvestatud käibemaksust maha 50% sisendkäibemaksu. Sisuliselt loetakse, et sõiduauto kasutamise osatähtsus ettevõtluses on 50%.

NB! Sisendkäibemaksu mahaarvamise piirang kehtib M1-kategooria (sh M1G) sõidukitele, mille täismass ei ületa 3500 kilogrammi ja millel on lisaks juhiistmele kuni 8 istekohta. Kui maksukohustuslasel on ka maksuvaba käive või tegevus, mida ei loeta ettevõtluseks, tuleb sisendkäibemaksu mahaarvamisel arvestada ka neid asjaolusid.

Sõiduautoga seotud kulud on näiteks sõiduauto mootorikütus, varuosad, hooldus, remont, parkimistasud ja kulutused sõiduauto transpordile (praamipilet). Sõiduauto kuluna ei käsitata:

  • Reklaami paigutuse kulusid sõidukile – need kulutused ei ole seotud sõiduki kasutamisega, vaid reklaamimisega.
  • Haagise ostu või renti.

Kui ettevõttesse ostetud sõiduautot kasutatakse lisaks töösõitudele ka erasõitudeks, kehtib kord, et ettevõtluses kasutatava sõiduauto ostmisel või kasutuslepingu alusel kasutamisel ning selle tarbeks kaupade ja teenuste saamisel arvatakse käibemaksust maha 50% sisendkäibemaksu (või vähem, näiteks kui ettevõttel on osa käivet maksuvaba). Seega, sõltumata sellest, kui palju sõidukit kasutatakse eratarbimises, saab sisendkäibemaksu maha arvata 50% ulatuses.

Sõiduauto eratarbeks kasutamisena ei käsitata töötajate transporti elu- ja töökoha vahel tööandja sõiduautoga, kui on täidetud tulumaksuseaduse § 48 lõikes 51 sätestatud tingimused. Täpsemalt saab lugeda “Töötajate transport tööle ja koju tulumaksuseaduse § 48 lõikest 5¹ tulenevalt”.

SISENDKÄIBEMAKSU MAHAARVAMISE NÄITEID

Näide 1
Sõiduautot kasutakse nii ettevõtluses kui ka eratarbimises. Maksustatava käibe jaoks kasutatakse seda sõiduautot 60% ulatuses ja maksuvaba käibe jaoks 40% ulatuses.
Osteti mootorikütust 50 eurot + käibemaks 10 eurot.
Sisendkäibemaksu saab maha arvata 3 eurot (10 × 0,5 × 0,6).

Näide 2
Sõiduautot kasutatakse eranditult ettevõtluse jaoks. Maksustatava käibe jaoks kasutatakse seda sõiduautot 60% ulatuses ja maksuvaba käibe jaoks 40% ulatuses.
Osteti mootorikütust 50 eurot + käibemaks 10 eurot.
Sisendkäibemaksu saab maha arvata 6 eurot (10 × 0,6).