Majandusaasta aruande kinnitamise nõuded äriühingule

Eestis kehtiva seadusandluse kohaselt on kõigil Eesti raamatupidamiskohustuslastel kohustus esitada majandusaasta aruanne, mis peab vastama seaduses sätestatud vormingule. Majandusaasta pikkuseks on 12 kuud ning enamikel juhtudel on majandusaastaks kalendriaasta ehk 1. jaanuar kuni 31. detsember.

Majandusaasta aruandega seotud tegevused on võimalik jagada kaheks:

  1. Majandusaasta aruande koostamine (sh heakskiitmine juhatuse poolt) ja kinnitamine osanike või aktsionäride üldkoosoleku poolt.
  2. Majandusaasta aruande esitamine registripidajale.

Majandusaasta aruande heakskiitmisega juhatuse poolt lõpeb majandusaasta aruande koostamine. Juhatuse heakskiidul ei ole vorminõuet, välja arvatud juhul, kui see on ette nähtud äriühingu enda põhikirjas. Siiski on soovitatav, et juhatuse otsus majandusaasta aruande heakskiitmise kohta oleks kirjalikus vormis, et tagada selgus ja vältida võimalikke konflikte juhatuse liikmete vahel. Vajadusel võib juhatus samas otsuses esitada ka ettepaneku kasumi jaotamiseks või kahjumi katmiseks osanikele või aktsionäride üldkoosolekule.

Järgmine oluline etapp pärast majandusaasta aruande koostamist on selle ülevaatamine või auditeerimine. Majandusaasta aruande auditeerimine või ülevaatamine on kohustuslik raamatupidamiskohustuslastele, kes vastavad vähemalt kahele järgnevale tingimusele:

Tingimus Auditeerimiskohustus Ülevaatuskohustus
Müügitulu/tulu ületab 4 000 000 eurot 1 600 000 eurot
Varasid on bilansipäeva seisuga kokku üle 2 000 000 euro 800 000 euro
Keskmine töötajate arv ületab 50 inimest 24 inimest

Leinonen eesti

Samuti on audit või ülevaatus kohustuslik nendele ühingutele, kes vastavad vähemalt ühele järgnevale tingimusele:

Tingimus Auditeerimiskohustus Ülevaatuskohustus
Müügitulu/tulu ületab 12 000 000 eurot 4 800 000 eurot
Varasid on bilansipäeva seisuga kokku üle 6 000 000 eurot 2 400 000 eurot
Keskmine töötajate arv ületab 180 inimest 72 inimest

Leinonen Eesti

Kohustusliku ülevaatuse võib asendada auditiga. Raamatupidamise aastaaruande audit on audiitortegevuse seaduse järgselt kohustuslik:

  • Aktsiaseltsile, millel on enam kui kaks aktsionäri.
  • Kohaliku omavalitsuse üksusele.
  • Avalik-õiguslikule juriidilisele isikule.
  • Riigieelarvest eraldist saavale erakonnale.
  • Äriühingule, milles riigil on vähemalt otsustusõigus riigivaraseaduse tähenduses.

Majandusaasta aruande ülevaatus või auditeerimine tuleb läbi viia ka siis, kui äriühingu osanikud või aktsionärid seda vabatahtlikult soovivad.

Majandusaasta aruande kinnitab äriühingu osanike koosolek või aktsionäride üldkoosolek ning juhatus esitab kinnitatud majandusaasta aruande äriregistrile kuue kuu jooksul pärast majandusaasta lõppu.

Raamatupidamise seaduse kohaselt kinnitavad tegevjuhtkond, osanikud või füüsilisest isikust ettevõtja majandusaasta aruandes esitatud andmete õigsust ja täielikkust, sealhulgas seda, et raamatupidamise aastaaruanne koostati kooskõlas finantsaruandluse standardiga ning see kajastab adekvaatselt ja tõepäraselt raamatupidamiskohustuslase finantsseisundit, -tulemust ja rahavoogusid. Samuti tuleb märkida, et kasumi jaotamine või kahjumi katmine toimub vaid kinnitatud majandusaasta aruande alusel. Äriühingu osanike koosolek või aktsionäride üldkoosolek võib otsustada majandusaasta aruande kinnitamise ja dividendi jaotamise korraga või otsustada dividendi maksmise edasi lükkamise.

Osanikel või aktsionäridel on pädevus otsustada majandusaasta aruande kinnitamine. Kui majandusaasta aruannet ei kinnitata ja seda ei esitata registripidajale, rikub äriühing oma andmete esitamise kohustust. Kohustuse rikkumine võib halvimal juhul kaasa tuua isegi ühingu äriregistrist kustutamise.

Alates 1. veebruarist 2023 jõustusid äriseadustiku ja äriregistri seaduse muudatused, mis võimaldavad äriregistril kergemini kustutada juriidilisi isikuid, kes ei esita majandusaasta aruannet õigeaegselt. Seoses sellega on äriregistri portaalis nüüd võimalik esitada majandusaasta aruanne, mis ei ole osanike koosoleku poolt kinnitatud. Sellisel juhul lisatakse majandusaasta aruandele avalik märge, et see ei ole kinnitatud, kuid aruande esitamine loetakse siiski täidetuks. Kui äriühingu osanikud või aktsionäride üldkoosolek otsustab aruande kinnitada pärast seda märget, tuleb tegevjuhtkonnal esitada registripidajale uus aruanne, mis on allkirjastatud juhatuse poolt.

Majandusaasta aruande mitteesitamine võib seada äriühingu eksisteerimise ohtu. Seetõttu on oluline täita majandusaasta aruande kinnitamise ja esitamise nõudeid õigeaegselt ja korrektselt.