Mitteresidendi Eestis maksustatav tulu

Eestis maksustatakse mitteresidendi ainult Eesti tuluallikatest saadud tulu. Mitteresidentide tulu maksustamist Eestis mõjutavad kahepoolsed riikidevahelised maksulepingud. Tavaliselt peetakse tulumaks kinni väljamakse tegemisel ning mitteresidendid ei pea ise tuludeklaratsiooni esitama. Mitteresidendid peavad ise tuludeklaratsiooni esitama, kui nad on saanud tulu vara võõrandamisest, ettevõttlustulu füüsilisest isikust ettevõtjana või kui neil on Eestis püsiv tegevuskoht. 

Mitteresidendist füüsiline isik Mitteresidendist juriidiline isik
(kellel ei ole Eestis püsivat tegevuskohta)
töö- ja teenustasu
juhtimis- või kontrollorgani liikme tasu
ettevõtlustulu ettevõtlustulu
meelelahutaja või sportlase Eestis esinemise tasu meelelahutaja või sportlase Eestis esinemise tasu
üüri- ja renditulu üüri- ja renditulu
litsentsitasu litsentsitasu
intress lepingulisest investeerimisfondist, mille vara koosneb kinnisasjadest intress lepingulisest investeerimisfondist, mille vara koosneb kinnisasjadest
dividend, mis on maksjale madalama maksumääraga (14/86) maksustatud dividendid
kasu vara võõrandamisest kasu vara võõrandamisest
hasartmänguvõit hasartmänguvõit
Eesti Tervisekassa, Eesti Töötukassa või residendist kindlustusseltsi poolt mitteresidendile väljamakstud kindlustushüvitised Eesti residendist kindlustusseltsi poolt mitteresidendile väljamakstud kindlustushüvitised
pension, stipendium, toetus, abiraha
hüvitis perehüvitiste seaduse alusel
pensionifondi väljamakse
kindlustushüvitis

Maksulepingu soodusmäärade kohaldamine

Mitteresidendi tulude maksustamist Eestis mõjutavad kahepoolsed riikidevahelised tulu- ja kapitalimaksuga topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise tõkestamise lepingud.

Maksulepingust tulenevaid maksuvabastusi või -soodustusi rakendatakse juhul, kui tulu saaja on maksuresident välisriigis, kellega Eestil on sõlmitud maksuleping. Sellisel juhul tuleb esitada Maksu- ja Tolliametile välisriigi maksuhalduri poolt kinnitatud residentsustõend vormil TM3 või samu andmeid sisaldav välisriigi maksuhalduri tõend.

Kui residentsustõend on esitatud Maksu- ja Tolliametile ning sisestatud Maksu- ja Tolliameti andmebaasi enne deklaratsiooni esitamist, siis arvutatakse kohe deklaratsiooni esitamisel maksulepingust tulenev soodsam maksumäär.

Füüsilise isiku residentsustõend kehtib reeglina 12 kuud (kui tõendile ei ole märgitud sellest erinevat perioodi) ning selle kehtivuse perioodil saab seda kasutada kõigile väljamaksetele kõigi väljamaksjate poolt.

Kui tulumaksuseaduses on maksustamine ette nähtud, kuid maksulepingust tulenevad maksuvabastused ja -soodustused, tuleb väljamakse Eestis siiski deklareerida.

Kuni residentsustõendit ei ole, siis kohaldatakse Eesti seadust ja tulumaksumäära.

Residentsustõendite kehtivust saab kontrollida Maksu- ja Tolliameti lehel mitteresidentsuse päringu abil.