Küsimused ja vastused krüptoraha tehingute kohta

 Kuidas deklareerida kasu, mis on saadud krüptoraha müümisest, vahetamisest või kaupade ja teenuste eest tasumisel?

Krüptorahatehingutest saadud kasu deklareeritakse tuludeklaratsiooni tabelis 6.3 või 8.3 “Muu vara võõrandamine”:

  • Kui tehingud tehti platvormil, mis on registreeritud Eestis, märgitakse need tabelisse 6.3.
  • Kui tehingud tehti platvormil, mis on registreeritud välismaal, märgitakse need tabelisse 8.3.

Maksukohustus ei muutu sõltumata sellest, kumba tabelit kasutatakse.

Tabelis valige vara liigiks “Krüptovaluuta”, sisestage soetamismaksumus, võõrandamisega seotud kulud ning müügi-/turuhind:

  • Soetamismaksumus on ostetud krüptoraha väärtus eurodes ostu hetkel.
  • Müügi-/turuhind on krüptoraha väärtus eurodes müügi või vahetamise hetkel.

Andmete deklareerimisel on abiks krüptoraha platvormi raportid, kus on toodud krüptovara soetamismaksumus ja müügihinna väärtus eurodes. Turutingimustel tehingu korral võib kasutada turuhinnana ka selle platvormi vahetuskurssi, kus tehing toimus.

Mis hetkel krüptoraha tehingutest saadud tulu maksustatakse?

Eestis ei ole krüptoraha tehingute maksustamiseks erireegleid. See tähendab, et krüptoraha ostu- ja müügitehinguid käsitletakse tulumaksuseaduse § 15 lõike 1 kohaselt kasuna vara võõrandamisest. Seega maksustatakse tulumaksuga krüptoraha müügist või vahetamisest saadud kasu, olenemata sellest, kas kasu saadakse eurodes või muus krüptorahas (nt Bitcoin, Ethereum, Litecoin jne). Erinevalt väärtpaberite maksustamisest ei saa kahju arvesse võtta.

Kuidas deklareerida krüptorahas saadud töötasu?

Kui töötaja saab töötasu krüptorahas, siis tööandjal on kohustus igakuiselt deklareerida ja tasuda kõik tööjõumaksud maksu- ja tolliametile. Tööandja arvestab väljamakse kuupäeva seisuga krüptoraha turuhinna eurodes ja deklareerib töötasu eurodes.

Tööandja poolt deklareeritud andmed kajastuvad isiku eeltäidetud tuludeklaratsioonis tabelis 5.1 I osas.

Kui töötaja on saanud töötasu krüptorahas, kuid tööandja ei ole seda deklareerinud, tuleb töötajal ise deklareerida saadud töötasu tuludeklaratsiooni tabelis 5.1 II osas “Palk ja muu tulu, millelt ei ole tulumaksu kinni peetud”. Töötasu tuleb deklareerida eurodes.

Kuidas deklareerida suures mahus tehinguid, mille kajastamine on ajamahukas?

Kui deklareeritavate tehingute maht on suur, võib tabelites 6.3 ja 8.3 deklareerida kasumlike tehingute soetamismaksumuse, võõrandamisega seotud kulud ja müügihinna koondsummana. Samas tuleb vajadusel esitada maksuhaldurile ka loetavas vormis tehingupõhine arvestus, mis näitab, kuidas deklareeritud summa on kokku lepitud

Kas krüptorahatehingute puhul tuleb deklareerida ainult tulu, mis reaalselt pangakontole laekub?

Jah, kõik krüptorahas tehtud kasumlikud tehingud tuleb deklareerida, olenemata sellest, kas platvormilt on tehtud tavavaluutas väljamakseid pangakontole või mitte. Kui olete krüptoraha vahetanud tavavaluuta vastu ja seejärel hoidnud seda endiselt krüptorahakeskkonnas või platvormil nagu näiteks Coinbase, tuleb müügitehingust saadud kasu ikkagi deklareerida.

Kui krüptoraha müügist on saadud 1–2 senti kasumit, kas peab tehingu tuludeklaratsioonil deklareerima?

Jah, kõik tulutoovad tehingud tuleb tuludeklaratsioonis deklareerida. Üksikute tehingute paar senti võivad maksukohustust küll vähe mõjutada, kuid kui selliseid tehinguid on palju, siis kokkuvõttes suurendab see deklareeritavat tulu.

Kui füüsiline isik on ostnud krüptoraha, kas krüptoraha ost tuleb tuludeklaratsioonil deklareerida?

Krüptoraha ostmine tavavaluuta eest ei ole maksustatav tehing ning seda tuludeklaratsioonil deklareerima ei pea.

Kas investeerimiskonto väljavõttel on krüptotehingud näha?

Investeerimiskonto on pangas avatud rahakonto, kus on näha kõik tehingud. Konto väljavõttel kajastuvad sissemaksed, väljamaksed, finantsvarade ostude ja müügitehingute summad.

Kui kasutate investeerimiskontot krüptoraha ostmiseks, siis tehingud kajastuvad kontol. Krüptoraha ei ole tulumaksuseaduse mõistes finantsvara, seega tulumaksukohustust ei saa edasi lükata. Krüptoraha ostmiseks kasutatud summa ja tehinguga seotud kulud tuleb deklareerida tuludeklaratsiooni tabelis 6.5 “Tulu finantsvaralt” investeerimiskontolt tehtud väljamaksena

Kui olete juba krüptoraha müünud ja müügist saadud summa on laekunud eurodes samale investeerimiskontole, tuleb see summa deklareerida tuludeklaratsiooni tabelis 6.5 investeerimiskontolt tehtud sissemaksena.

Tabelites 6.3 või 8.3 tuleb deklareerida kasumlikud tehingud, mis on tehtud krüptovaradega.

Kas saab parandada juba esitatud tuludeklaratsiooni, kui krüptotehingud jäid deklareerimata?

Jah, see on võimalik. Deklaratsiooni saab tagasiulatuvalt esitada ja parandada kolme aasta jooksul. Kui soovite deklaratsiooni elektroonselt parandada, palun võtke ühendust maksu- ja tolliameti klienditoega telefonil 880 0811 või e-posti aadressil eraklient@emta.ee.

Deklaratsiooni parandamiseks logige sisse e-teenuste keskkonda e-MTA ja valige deklaratsioon, mida soovite parandada. Klõpsake deklaratsioonil nupul “Muudan deklaratsiooni” ja seejärel valige avanevast menüüst link “Parandan esitatud deklaratsiooni.”

Kui füüsiline isik laenab ettevõttele 2 Bitcoini ja ettevõtte tagastab samuti 2 Bitcoini, kas füüsilisel isikul tekib tulumaksukohustus?

Kui füüsiline isik laenab laenulepingu alusel ettevõttele 2 Bitcoini ja ettevõte tagastab füüsilisele isikule 2 Bitcoini, siis füüsilisel isikul maksukohustust ei teki.

Laenates 1 Bitcoini sõbrale, kes tagastab 1,06 Bitcoini, mida ja kus peab deklareerima?

Kui üks füüsiline isik laenab teisele füüsilisele isikule 1 Bitcoini ja saab tagasi 0,06 Bitcoini rohkem, siis saadud intress (0,06 Bitcoini) tuleb deklareerida tuludeklaratsiooni tabelis 5.6. Intressitulu deklareeritakse vastaval aastal eurodes, arvestades 0,06 Bitcoini väärtust eurodes intressi saamise hetkel.

Füüsilisel isikul on 1 Ether, mille soetusmaksumus on 2000 eurot. Füüsiline isik laenab 1 Etheri ettevõttele. Laenu andmise hetkel on Etheri väärtus 3500 eurot. Kas füüsiline isik peab deklareerima laenutehingu ja maksma tulumaksu 1500 eurolt, s.o väärtuse tõusult? Kui ettevõte tagastab tulevikus füüsilisele isikule laenu summas 3500 eurot, kas füüsiline isik peab selle deklareerima?

Kuna laenu andmisel ei toimu vara müümist või muud vara võõrandamist, ei teki tulumaksukohustust, olenemata sellest, kas laenatud krüptoraha väärtus ületab laenamise hetkel soetatud hinda või mitte.

Laenulepingu kohaselt kohustub üks isik (laenuandja) andma teisele isikule (laenusaaja) teatud summa raha või muu asja (laen), mida laenusaaja kohustub tagasi maksma samas summas rahas või samas koguses ja kvaliteedis asjas (võlaõigusseaduse § 396 lg 1). Üldiselt tuleb tagasi maksta sama summa raha, mis laenati. Näiteks kui laenati 1 Ether, tuleb tagasi maksta 1 Etherit või kui laenati 1000 eurot, tuleb tagasi maksta 1000 eurot.

Kui füüsiline isik saab laenatud krüptoraha tagasi samas liigis ja samas koguses, ei toimu vara võõrandamist ning seega ei teki tulumaksukohustust. Kui aga laen tagastatakse teistsuguses vormis, näiteks eurodes, siis tegelikult toimub vara võõrandamine. Kui eurodes tagastatud summa ületab laenatud krüptoraha soetusmaksumust, tuleb saadud kasum deklareerida füüsilise isiku tuludeklaratsiooni tabelis 6.3 või 8.3 vastavalt sellele, kas platvorm, kust krüptoraha laenati, on registreeritud Eestis või välismaal.

Kuidas maksustatakse krüptoraha tagatisel detsentraliseeritud laenupakkuja (näiteks Compound ja Aave) platvormil võetud laene ja laenude refinantseerimist?

Tulumaksuseadus ei sisalda eraldi sätteid detsentraliseeritud krüptoplatvormidel toimunud tehingute maksustamiseks. Tehingute maksustamisel tuleb arvestada nende sisu detsentraliseeritud krüptoplatvormidel.

Laenu võtmine ei tekita maksukohustust. Kui füüsiline isik saab intressi krüptoraha laenamisest (kas samas või teises krüptorahas), tuleb intress deklareerida ja sellelt tuleb tasuda tulumaks. Sama põhimõte kehtib ka refinantseerimise korral.

Kas ja kuidas tuleb stake’imisest saadud tulu deklareerida?

Maksuhaldur käsitleb stake’imist kui krüptoraha laenamist. Kui füüsiline isik laenab krüptoraha stake’imiseks, siis see ei ole maksustatav sündmus. Kui füüsiline isik saab stake’imise tulemusel tulu, mis on sisuliselt intress krüptoraha laenamisest, tuleb saadud intress deklareerida vastaval aastal tuludeklaratsiooni tabelis 5.1 II osas või tabelis 8.1.

Füüsiline isik ostab krüptoraha 100 euro eest ja müüb selle 120 euro eest. Kas sellisel juhul on füüsiline isik saanud kasu 20 eurot ja peab saadud kasu deklareerima?

Jah, kuna võõrandatud krüptoraha ostuhind oli 100 eurot ja müügihind oli 120 eurot, siis tehingust saadi kasu 20 (120 – 100) eurot, mis tuleb tuludeklaratsioonil deklareerida.

Kui investeerin/kauplen vahetuskeskkonnas, kas võin võtta aluseks vahetuskeskkonna euro vahetuskursi?

Jah, turutingimustel tehingu korral võib kasutada turuhinnana ka tehingu toimumise keskkonna vahetuskurssi.

Kas tehingutasu on võõrandamisega seotud kulu? Kas füüsiline isik saab tehingutasu maha arvata maksustatavast kasust?

Kui tehingutasu on otseselt seotud krüptoraha võõrandamisega ja tehingutasu tasumata jätmine takistab võõrandamistehingu sooritamist, siis on võimalik dokumenteeritud kulud maksustatavast kasust maha arvata. Võõrandamisega seotud kulud tuleb kajastada füüsilise isiku tuludeklaratsiooni tabelis 6.3 või 8.3 tulbas A “Soetamismaksumus ja võõrandamisega seotud kulud”.

 Kasutades robotit, mis teeb pidevalt tehinguid väikeste summadega, on võimatu kindlaks teha üksikute tehingute kasumit enne, kui raha kantakse portaalist välja. Kui ostetakse 2 ja 2 ühikut mingit krüptoraha ning müüakse 3 ja 1 ühikut krüptoraha, kuidas määratleda iga üksiku müügitehingu kasumit individuaalselt, mitte summeeritult?

Krüptoraha ei klassifitseerita väärtpaberina, seega krüptoraha vahetamisest tulenevat kahju maksustamisel arvesse ei võeta. Kui robot või maakler teeb tehinguid kasumlikult, võib päeva kasumit arvutada summeeritult. Siiski tuleb krüptoraha tehinguid deklareerides lähtuda iga võõrandatud vara soetusmaksumusest ja müügihinnast. Lisaks soetusmaksumusele on võimalik maha arvata ka vara müügi või vahetusega otseselt seotud dokumentaalselt tõendatud kulud, näiteks tehingutasud.

Krüptoraha müügi või vahetuse korral, kus on vaja arvestada soetusmaksumust, eeldab maksuhaldur, et maksumaksja peab nende varade üle arvestust aasta jooksul. Kuna tulumaksuseadus ei sisalda valuutavahetustehingute soetamismaksumuse lihtsustatud arvutamise meetodeid, võib suure hulga tehingute korral olla keeruline pidada arvet iga üksiku krüptoraha soetusmaksumuse üle. Seetõttu aktsepteeritakse soetusmaksumuse arvutamiseks FIFO (esimesena sisse, esimesena välja) meetodit või kaalutud keskmise meetodit. FIFO meetodi korral toimub võõrandamine sisseostu järjekorras, samas kui kaalutud keskmise meetodi puhul arvutatakse iga üksiku krüptoraha soetusmaksumus olemasolevate samanimeliste varade kaalutud keskmise alusel.

Kas on olemas tarkvara, millega pidada arvestust platvormil tehtud tehingute kohta?

Tehingute üle arvestuse pidamiseks võite valida endale sobivaima tarkvara. Silmas tuleb pidada ainult seda, et arvutuskäik oleks jälgitav ja vastaks Eesti maksustamise reeglitele.

Isik töötleb platvormilt saadud infot Excelis (eemaldades kahjumlikud tehingud), kas see tabel on piisav tõestus ostu- ja müügihindade kohta?

Lisaks enda koostatud arvestusele tuleb säilitada arvestuse aluseks olevad algdokumendid, näiteks raportid, orderid, pangakonto väljavõtted jmt.

Makstes makse teise riiki ja saades palgatulu teisest riigist, kas krüptoraha tehingutest saadud kasu mõjutab maksuvaba tulu arvestust?

Kui füüsiline isik on Eesti maksuresident, siis ta peab deklareerima kõik oma maailma tulud Eestis, sealhulgas ka kasu krüptoraha tehingutest. Krüptoraha tehingutest saadud kasu arvestatakse aastatulu hulka, mis omakorda mõjutab maksuvaba tulu arvestust.

Kas krüptoraha tehingute puhul saab kasutada investeerimiskontot?

Krüptoraha ei ole tulumaksuseaduse 17¹ lõike 2 mõttes finantsvara, mistõttu füüsilise isiku maksukohustuse edasilükkamine investeerimiskonto kaudu ei ole võimalik.

Mis kuupäeval muutus krüptoraha maksustamine tehingupõhiseks?

Maksu- ja tolliametil on olnud üks seisukoht krüptoraha tehingute maksustamise osas. Suunised krüptorahaga seotud tehingute maksustamise kohta on aja jooksul täpsustunud ja detailsemaks muutunud.

Kuidas maksustatakse tehingut, kus vahetatakse krüptoraha otse teise krüptoraha vastu ja nende krüptorahade väärtus ei ole eurodes määratud?

Iga varal on oma hind. Kui selle hind on väljendatud teises krüptorahas, saab selle eurodesse teisendada. Vahetustehingu kasum arvutatakse järgmise valemi abil:

kasum = müüdud krüptoraha müügihind – ostetud krüptoraha soetusmaksumus.

Saades palka krüptorahas, kas peab selle tavavaluutaks vahetamisel tulumaksu maksma? Jättes palgana saadud krüptoraha seisma ja vahetades eurodesse 2 aasta pärast, kui krüptoraha väärtus on tõusnud, kas peab tulumaksu maksma?

Isikul ei ole deklareerimiskohustust, kui ta võõrandab (nt vahetab tavavaluuta vastu või ostab kaupu ja teenuseid) töötasuna saadud krüptoraha, mis on juba maksustatud tööjõumaksudega.

Kui isik investeerib tööjõumaksudega maksustatud krüptoraha ja saab investeeringust kasu, siis tuleb kasumlikud tehingud deklareerida tuludeklaratsiooni tabelis 6.3 või 8.3 muu vara võõrandamise kasuna.

Tulumaksuseadus ei kehtesta kindlat piiri, millal krüptoraha hoiustamine muutub investeeringuks. Seetõttu hindab maksuhaldur maksustamisel tehingute tegelikku sisu. Kui isik saab palgana 1 Bitcoini, kasutab 0,5 Bitcoini tarbimiseks ja jätab ülejäänud Bitconi seisma, siis maksuhaldur ei käsitle seda kui investeeringut. Kui aga isik investeerib need 0,5 Bitcoini, siis iga järgmine kasumlik tehing maksustatakse tulumaksuga.

Kui isik saab töötasu mõne muu tüüpi virtuaalvaras, siis selle vara edasisel müügil või vahetusel kohaldatakse vara võõrandamise reegleid. See tähendab, et töötasu saaja võib soetamismaksumusena arvestada äriühingu tasandil maksustatud töötasu väärtuse ning vara müügi- või vahetustulust tekkinud kasum kuulub maksustamisele.

Kuidas maksustatakse NFTsid (non-fungible token)?

NFT-de maksustamisel tuleb arvestada tehingu sisu nii looja kui ka ostja vaatepunktist. Kui NFT-de looja teenib nende edasimüügist tasu, käsitletakse seda autoritasuna, mis tuleb deklareerida füüsilise isiku tuludeklaratsioonis litsentsitasuna.

Kui füüsiline isik ostab ja müüb NFT-sid eesmärgiga teenida tulu, siis saadud tulu kuulub maksustamisele.

Olles füüsilise isikuna ostnud krüptoraha, mille väärtus on ostuhinnaga võrreldes tõusnud ning kinkinud selle ettevõttele, kas see toob kaasa füüsilise isiku maksukohustuse?

Kui füüsiline isik otsustab anda ettevõttele krüptoraha kingitusena, tuleb kinkelepingus märkida üle antav vara ja see vara peab liikuma füüsilise isiku kontolt ettevõtte kontole. Ettevõte kajastab üleantud vara raamatupidamises selle hetke väärtuses. Kingituse andmisel eeldatakse, et kingituse saaja (ettevõte) saab vara tasuta ning kingituse andja (füüsiline isik) ei saa vastu tasu.’

Seega, kui füüsiline isik kingib krüptoraha ettevõttele, kus toimub vara tasuta üleandmine, siis ei ole tegemist maksustatava tehinguga.

Füüsiline isik tegi kasumlikke tehinguid, kuid veidi hiljem on krüptoraha väärtus langenud 90% ja aasta lõikes ollakse kahjumis ning ei suudeta tulumaksu maksta. Mis saab?

Krüptoraha väärtuse tõus ja langus ei kuulu maksustamisele. Krüptorahadega kauplemisel kaasneb risk, millega tuleb arvestada.

Igal füüsilisel isikul on e-MTA keskkonnas ettemaksukonto, kuhu saab kanda raha tuleviku maksukohustuste täitmiseks. Lõplik tulumaksukohustus tekib tuludeklaratsiooni esitamisel. Kui maksukohustuse täitmisega tekib raskusi, on võimalik maksukohustust ajatada.

Kas krüptoraha mitterahalise sissemakse tegemisel ettevõttesse on vaja luua eraldi uus plokiahela aadress/rahakott või võib lihtsalt anda võtmed paberil ettevõtte kontrolli alla?

Oleme seisukohal, et mitterahalise sissemakse tegemisel tuleb krüptoraha anda äriühingu kasutusse, sh kandes need äriühingu rahakotti.

Kas äriühingul on õigus arvestada nii kasumlikke kui kahjumlikke tehinguid?

Äriühing saab arvesse võtta kõik kulud, mis on seotud ettevõtte majandustegevusega. Äriühingu investeerimistehinguid eraldi ei deklareerita ega maksustata. Äriühingul tekib maksukohustus, kui ta teeb maksustatavaid väljamakseid, nt palk, erisoodustused, dividendid või ettevõtlusega mitteseotud väljamaksed jne.

Kuidas tuleb ettevõtte raamatupidamises kajastada krüptoraha?

Maksuhaldur ei tegele raamatupidamise selgitustega. Raamatupidamise ja finantsaruandluse korraldamisel tuleb lähtuda raamatupidamisseadusest ja Raamatupidamise Toimkonna juhenditest. Plokiahela tehnoloogial põhinevate instrumentide kajastamist puudutav Raamatupidamise Toimkonna tõlgendus RTT 1 avaldati 10. septembril 2018.

Ettevõtte tegeleb kaevandamisega (mining), ostab seadmeid ettevõttelt ja annab võimsusi füüsilistele isikutele ning ettevõtetele. Kas selleks peab olema litsents?

Tegevuslubade väljastamine ei kuulu maksu- ja tolliameti pädevusse. Täpsemat teavet litsentside kohta leiate SIIT.