Ettevõtte alt dividendide maksmine

Üha rohkem investoreid valib investeerimise oma ettevõtte kaudu. Kui algusaastatel investeeritakse ettevõtte vahendusel, siis aja möödudes tekib paratamatult soov teenitud tulu ka välja võtta.

Dividende saab maksta vaid siis, kui ettevõttel on jaotamata kasumit

Dividend on tegelikult ettevõtte kasumi jagamine omanikele. Dividendide maksmiseks peab ettevõte olema varasematel perioodidel kasumit teeninud. Et seda kontrollida, on kõige lihtsam vaadata ettevõtte viimase majandusaasta bilanssi aastaaruandes ning veenduda, et bilansi omakapitali kirjetel “Eelmiste perioodide jaotamata kasum (kahjum)” ja “Aruandeaasta kasum (kahjum)” summa on positiivne. Kui see nii on, siis on ettevõttel kasumit, mida saab jaotada.

Näide: ettevõtte bilanss 2023. aasta 31. detsembri seisuga.

 Bilansi omakapitali kirjetel on näha, et ettevõte teenis varasematel perioodidel (kuni 31. detsembrini 2022) kasumit ja jätnud selle jaotamata summas 120 268 eurot. 2023. aastal teeniti lisaks 39 625 eurot kasumit. Ettevõtte jaotamata kasum kokku on 159 893 eurot. Selle summa ulatuses saab ettevõtja välja maksta dividende.

Kogu jaotamata kasumit ei ole tavaliselt mõistlik täielikult dividendideks maksta, eriti investeerimisega tegelevate ettevõtete puhul. See on tingitud asjaolust, et investeeringute väärtus võib ajas muutuda. Kui järgmisel aastal toimub investeeringute väärtuse märkimisväärne langus, võib ettevõtte omakapital muutuda negatiivseks.

Dividendisummale lisandub tulumaksu kulu

Sageli unustatakse, et dividendide maksmisel ettevõttest tuleb arvestada nii välja makstavate dividendide summat kui ka riigile makstavat tulumaksu. Segadust võib tekitada dividendide tulumaksu suurus.

Kuni 31. detsembrini 2024 kehtib Eestis tulumaksumäär 20%. Dividendide väljamaksmisel rakendub tulumaks määras 20/80. Erandina kehtib nn regulaarse dividendimakse võimalus, kuid see kaob alates 2025. aastast. See tähendab, et dividendidelt arvestatakse tulumaksu suhtega 20/80, mis on tegelikult 25%. Seega on netodividendi alusel tegelik maksumäär 25%.

Kui ettevõtte omanik soovib välja maksta 10 000 eurot dividende, siis tulumaksusumma saab arvutada järgmiselt:

tulumaks dividendidelt = 10 000 eurot x 20/80 = 10 000 eurot x 0,25 = 2 500 eurot.

Eeldusel, et soovitakse dividendidena välja maksta 10 000 eurot, tuleb arvestada 2 500 euro suuruse tulumaksukuluga, mis tähendab, et kokku peab ettevõttes dividendide ja tulumaksu tasumiseks raha olema 10 000 + 2 500 = 12 500 eurot.

Alates 1. jaanuarist 2025 on tulumaksumäär 22%. See muudab ka dividendide tulumaksu. Uueks netodividendide tulumaksumääraks on 22/78 ehk umbes 28,2%. Seega tuleb 10 000 euro suuruse netodividendi pealt maksta tulumaksu 2 820 eurot.

Ettevõttest raha välja võtmise järjekord on oluline

Maksuefektiivsuse seisukohast on oluline, millises järjekorras ja kuidas ettevõttest raha välja võtta. Üldine rusikareegel on, et kui oled ettevõttele andnud omanikulaenu, tuleks see esmajärjekorras tagasi maksta. Omanik võib anda ettevõttele tähtajatut ja intressivaba laenu, mis tähendab, et omaniku (eraisiku) jaoks ei teki tulu, intressitulu ega maksustatavat summat. Laenu tagasimaksmist ei käsitleta tuluna. Seetõttu on enne dividendide maksmist osaühingust mõistlik kõigepealt tagastada omanikulaen.

Dividende võib välja maksta rohkem kui kord aastas

Eesti börsiettevõtted on harjunud maksma dividende kord aastas, tavaliselt kevadel. Tegelikult võib dividende välja maksta ka mitu korda aastas. Soovi korral võib seda teha mitmeid kordi aastas.

Ei ole soovitatav maksta dividende välja iga kalendrikuu kohta, kuna see võib viidata varjatud töösuhtele ja tööjõumaksudest kõrvalehoidmisele.

Igakuised dividendimaksed on aktsepteeritavad peamiselt siis, kui ettevõtte investeeringud toovad igakuist passiivset sissetulekut, näiteks dividenditulu või üüritulu, mida saab seejärel igakuiselt dividendidena edasi maksta.